BERITA : MPP UPM DIBERI KEPERCAYAAN KENDALI PESTA KONVO

Cabaran Teh Tarik

Cabaran Teh Tarik

Persediaan untuk PESKO

Persediaan untuk PESKOSERDANG, 17 OKTOBER – Buat pertama kalinya, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Putra Malaysia (UPM) diberi kepercayaan untuk menganjurkan Pesta Konvokesyen ke-35 bersama Kesatuan Kakitangan Am (KEPERTAMA)dilihat sebagai satu kejayaan terbesar kepada MPP UPM.

Sebelum ini, penganjuran pesta konvokesyen dilaksanakan sepenuhnya oleh badan-badan yang diberi kepercayaan oleh UPM seperti Taman Pertanian Universiti (TPU) dan penglibatan mahasiswa hanya sebagai sukarelawan.

Kepercayaan yang diberikan oleh Naib Canselor, YBhg. Dato’ Ir. Dr. Radin Umar Radin Sohadi kepada Mahasiswa untuk menjadi sebahagian daripada penganjur Pesta Konvokesyen tidak disia-siakan oleh pihak MPP.

Aktiviti yang dijalankan kali ini lebih menarik dan belum pernah dianjurkan lagi dalam pesta konvokesyen seperti pertandingan fotografi “I Love UPM”, pertandingan Teh Tarik dan anggun busana.

Selain itu, aktiviti seperti target shooting,flying fox, kayak dan paintball juga turut menarik minat pengunjung yang berkunjung ke bukit ekspo.

Menurut pengarah program, saudara Muhammad Arif bin Baba, “Pesta konvo kali ini menjadi platform pertama pihak MPP UPM dan persatuan-persatuan pelajar di UPM untuk menganjurkan aktiviti-aktiviti pelajar.

Tambah Arif lagi, “Kami juga bergerak seiring dengan matlamat universiti di mana aktiviti-aktiviti yang kami lakukan menerapkan kemahiran-kemahiran insaniah yang telah menjadi salah satu keperluan dalam kehidupan mahasiswa”.

"Donate for Future"

"Donate for Future"

“Aktiviti-aktiviti pelajar juga tidak tertumpu kepada aktiviti fizikal sahaja di mana terdapat juga aktiviti yang fokus kepada kemahiran keusahawanan seperti gerai jualan, car wash dan sebagainya”.

“Saya juga melihat Pesta Konvokesyen pada kali ini lebih meriah berbanding dengan tahun lepas dengan adanya kerjasama di antara penganjur utama dengan pihak pelajar”. Ujar Arif lagi.

Penganjuran Pesta konvo pada kali ini mendapat pujian daripada saudari Nurhayati Muhamad Hussain pelajar bacelor komunikasi, yang melihat pesta konvo kali ini lebih ceria dengan pelbagai aktiviti menarik yang telah dianjurka oleh pihak MPP yang belum pernah dianjurkan lagi dalam pesta konvo sebelum ini.

Menurut hayati lagi, “Saya berharap agar penganjuran pesta konvo akan diberikan sekali lagi kepada pihak MPP dan berharap pihak MPP dapat membuat anjakan pradigma yang lebih baik dan mempelbagaikan aktiviti dalam pesta konvo yang akan datang”.

“walaupun saya melihat ada beberapa kelemahan dalam penganjuran ini, tapi bagi saya ini merupakan proses pembelajaran kepada mereka kerana ini merupakan penganjuran mereka yang pertama, dan saya optimis mengatakan mereka akan dapat menganjurkan pesta konvo dengan jayanya pada masa akan datang seperti universiti-universiti lain yang diberikan 100 peratus hak penganjuran dalam pesta konvo”. Tambah Hayati lagi.

Dilapor oleh:
RAHMAWATI NURDIN (MPP UPM)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: