PERJUMPAAN KHAS BERSAMA YAB TIMBALAN PERDANA MENTERI

Timbalan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengadakan lawatan kerja ke Universiti Putra Malaysia (UPM) pada 30 hb September 2011. Lawatan kerja ini adalah lanjutan daripada usaha para pemimpin mahasiswa yang mengharapkan pemimpin-pemimpin negara dapat meluangkan masa bersama mahasiswa semasa beliau mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) pada bulan Jun yang lalu. Beliau turut diiringi oleh Menteri Pengajian Tinggi, YB. Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Perjumpaan khas ini diadakan di Pusat Kebudayaan & Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan dihadiri oleh barisan Majlis Perwakilan Pelajar UPM, para pemimpin mahasiswa, pensyarah dan juga staf-staf di UPM.

Antara perkara-perkara yang dibangkitkan semasa perjumpaan ini ialah pihak UPM telah menyatakan hasrat universiti untuk menjadikan Hospital Universiti Serdang sebagai hospital milik penuh universiti. Hal ini kerana, UPM adalah satu-satunya universiti penyelidikan yang mempunyai fakulti perubatan yang masih tidak lagi memiliki hospital sendiri untuk kegunaan para pelajar. Memiliki hospital sendiri adalah penting untuk para pelajar perubatan dan pensyarah-pensyarah dalam menjalankan kajian dan mempraktikkan segala ilmu pembelajaran. Selain itu, adalah menjadi kelebihan kepada tenaga pakar-pakar perubatan dari universiti supaya tenaga mereka tidak dibazirkan begitu sahaja sekiranya memiliki hospital sendiri.

Memberikan respon terhadap perkara tersebut, YAB Tan Sri Muhyiddin telah diberitahu oleh Datuk Seri Khaled Nordin bahawa memorandum mengenai perkara tersebut telah disediakan dan akan dibawa untuk perhatian ahli kabinet. Selain itu, Kementerian Pengajian Tinggi turut memberi perhatian yang lebih kepada Fakulti Perubatan Veterinar UPM kerana UPM merupakan satu-satunya universiti yang mempunyai fakulti yang dikhaskan kepada program veterinar. Peruntukan sebanyak RM 5 juta turut akan diberikan kepada Hospital Veterinar UPM untuk menjalankan kerja-kerja penyelidikan.

Selain itu, UPM turut akan diberikan dana untuk meningkatkan kajian dalam bidang keselamatan dan kecukupan makanan yang turut memfokuskan bekalan makanan dalam negara. Kertas kerja berkaitan perkara ini telah dibentangkan oleh Yang Di Pertua Majlis Perwakilan Pelajar UPM, Saudara Iqbal Ismat bin Nordin semasa MPPK yang lepas.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: