BERITA : KEMBARA BAKTI JELAJAH IPTA MPP UPM

SERDANG : Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Putra Malaysia (MPP UPM) telah menganjurkan Program Kembara Bakti Jelajah IPTA (fasa 1) pada 24 Julai sehingga 30 Julai.

Kembara Bakti ini yang melibatkan lima (5) buah universiti dari Pantai Timur dan Utara tanah air iaitu Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Sains Malaysia (USM) bertujuan untuk berkongsi pandangan serta pendapat dalam pelbagai aspek, khasnya dari aspek kebajikan pelajar.

Selain itu, MPP UPM turut sama menabur bakti melalui aktiviti bergotong-royong di Asrama Anak Yatim Darul Falah, Terengganu dan juga program motivasi bersama pelajar-pelajar dari Tingkatan 3 dan 5 di SMK Hutan Kampung, Alor Setar, Kedah.

Menurut pengarah program, saudari Rahmawati  binti Nurdin, “Kembara ini merupakan satu platform kepada MPP UPM dan rakan MPP dari universiti lain untuk saling bertukar-tukar pendapat dan idea yang bermanfaat untuk diaplikasikan di universiti masing-masing”.

Tambah beliau lagi, “Mendekatkan diri kepada masyarakat juga menjadi salah satu intipati dalam kembara ini”.

Saudara Muhammad Arif bin Baba, Naib Yang DiPertua MPP UPM berpendapat, “Kembara ini dapat meningkatkan tahap mentaliti dan kredibiliti MPP UPM di mana kami berpeluang untuk berdiskusi bersama pemimpin-pemimpin mahasiswa universiti lain dalam membincangkan beberapa isu pada peringkat kampus dan global. Di samping itu, kami juga menyumbangkan bakti dalam membantu masyarakat luar khususnya anak-anak yatim dengan melakukan aktiviti-aktiviti  yang bermanfaat seperti gotong-royong dan motivasi kepada pelajar sekolah.”

Program kembara ini yang telah berlangsung selama enam (6) hari sedikit sebanyak dapat meningkatkan ilmu pengetahuan kepada semua MPP yang terlibat.

Dilaporkan oleh:
Rahmawati Nurdin (MPPUPM)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: