Student Mobility Program

 

  1. Student Mobility Program adalah satu program di mana memberi peluang kepada para pelajar untuk menimba pengalaman untuk belajar ke luar negara.
  2. Universiti Putra Malaysia telah menandatangani memorandum dengan 48 buah Universiti dari seluruh dunia. Pelajar boleh memilih untuk pergi ke mana-mana universiti yang ada dalam Memorandums of Understandings (MOUs).
  3. Dalam semester yang lepas dari bulan Januari hingga bulan Jun 2010, terdapat 122 pelajar yang telah mengikuti program ini ke beberapa negara,seperti Taiwan, Turky, Indonesia dan lain-lain.
  4. Terdapat beberapa jenis Mobility Program yang dijalankan.
    1. Latihan Industri
    2. Tempoh panjang(1 semester/beberapa bulan)
    3. Tempoh Pendek(lebih kurang 2 minggu)

Apakah kebaikan menyertai Student Mobility Program?

  1. Anda berpeluang untuk megalami cara kehidupan/budaya/pemikiran negara lain.
  2. Anda berpeluang untuk berinteraksi dengan pelajar-pelajar negara lain.
  3. Pihak Universiti akan tanggung bayaran untuk tiket penerbangan anda(pergi dan balik).
  4. Anda juga akan diberi sejumlah duit poket untuk perbelanjaan di sana.

Apakah syarat untuk menyertai program ini?

  1. Pelajar yang sedang mengikuti program Bacelor.
  2. Setiap pelajar boleh menyertai program ini sebanyak kali yang boleh,tetapi hanya ditaja oleh pihak university sekali sahaja.

Apakah cara untuk memohon untuk menyertai Program ini?

Terdapat dua cara untuk menyertai program ini:        

 Cara Pertama

•Berjumpa dengan Timbalan Dekan Akademik masing-masing untuk mengenal pasti penyelaras untuk student mobiliti program bagi jabatan masing-masing

•Mendapatkan informasi tentang student mobiliti program yang bakal dijalankan oleh jabatan daripada penyelaras.

•Mohon untuk menyertai program  tersebut.

Cara Kedua

•Melayari laman web http://iputra.upm.edu.my untuk mengenal pasti MOU yang menandatangani memorandum bersama UPM

•Mengenal pasti universiti yang ingin dilawati.

•Berhubung dengan Universiti tersebut sendiri dan mendapatkan persetujuan.

•Berjumpa dengan Cik Fadhilah Ishak (03-8946 6004) di Pejabat Antarabangsa dan berbincang dengan perkara terperinci dan mohon untuk dapatkan bantuan kewangan.

Sekian.

  

9 Responses to Student Mobility Program

  1. zila says:

    nk join,..

  2. arina irman says:

    saye berminat..tapi program ni dijalankan waktu bila??x ganggu pelajaran ke???macam mane??

  3. aishah says:

    hye..i`m the first year student in upm.i`m really interested in this mobility program.but i`m confusing on either the short term period(2weeks) program need to extend the year lesson here or not?
    and i`m currently went to the international centre.they say that i`ve to find the place to go by myself.then once i already get the place,then only i submit the form given to the faculty.
    But how i can do that since i`m just a typical student that doesn’t know anything to manage it.
    A little bit help needed.tq..

  4. MPP says:

    mobiliti program nie bergantung kepada jadual pelajar juga..
    sebaik2nya, dapat kan details drp pihak international office..
    pegi lah, peluang dibuka untuk semua pelajar UPM🙂

  5. loo says:

    I interesting on this mobility program, how to apply for it?
    For the first way, izit need when faculty had notice about this mobility program then just apply for it?

    For the second way, contact by myself with the university that I wish to visit? If that University already approve, go to Pejabat Antarabangsa there apply for financial support? If fail for applying the financial, how? Then can I continue for the mobility program again? Or am I need to support by own financial?

  6. sy pelajar tahun 2 di upm..fakulti rekabentuk ingin mngadakan lawatan sambil belajar ke luar negara untuk pelajar tahun 3…adakah sebarang peruntukan untuk perjalanan tersebut?

    • MPP UPM 2011 says:

      untuk maklumat anda, sekarang BHEP hanya ada peruntukan bagi program mobiliti sekurang-kurangnya satu sem sahaja (yang transfer credit) …
      tiada lagi peruntukan bagi lawatan ke luar negara…HARAP MAKLUM =)

  7. Salam 1Malaysia dan salam sejahtera ,
    Saya merupakan pelajar tahun ke-2 semester 3 , dan bercadang untuk apply Student Mobility Program pada Semester 4 , saya nak tanya , kita kena urus sendiri ke dekat mana kita nak buat exchange tu , maksud saya , Universiti mana yang kita nak exchange.? Dan submit permohonan dekat Pejabat Antarabangsa? saya bercadang nak ambil 1 semester.

    • MPP UPM 2011 says:

      Salam sejahtera. Untuk maklumat anda, sesiapa yang ingin pergi ke Student Mobility Program perlu mencari Universiti sendiri, dapatkan kepastian sama ada universiti itu bersedia untuk menerima pelajar untuk exchange program, pastikan tarikh dan masa yang ingin pergi ke exchange program, lepas tu baru memohon di Pejabat Antarabangsa.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: