UPM Terima Kunjungan Pelajar SMK Tenggaroh

Oleh Nadia Rahimi

Serdang, 2 April – Universiti Putra Malaysia (UPM) menerima kunjungan 35 pelajar tingkatan enam Sekolah Menengah Tenggaroh A, Mersing, Johor sempena Program Eksplorasi Menara Gading.

Pelajar SMK Tenggaroh bergambar kenangan bersama MPP UPM

Kehadiran pelajar tersebut disambut baik oleh Majlis Perwakilan Pelajar UPM yang bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar tentang kehidupan di universiti dengan lebih mendalam selain berkongsi pengalaman tentang cara pembelajaran di universiti.

Noraini Mohd Noh

Guru sekolah tersebut, Noraini Mohd Noh berkata beliau berharap agar pelajar dapat mengambil pengalaman daripada program ini dengan mengetahui situasi sebenar kehidupan di kampus memandangkan mereka hanya setapak lagi ke dunia tersebut.

“Pelajar telah mendapatkan nasihat daripada kaunselor sekolah sejak tahun lepas tentang bidang pengajian yang ditawarkan di universiti. Maka, dengan mengikuti program ini diharapkan agar pelajar dapat merancang hala tuju mereka dengan baik selepas ini.

“Saya memilih UPM sebagai destinasi pilihan kerana tahu di sini menyediakan pelbagai bidang pengajian yang mampu menarik minat pelajar untuk menjadikan UPM sebagai universiti pilihan,” katanya yang juga merupakan bekas pelajar UPM.

Fadilah Hashim

Pelajar sekolah tersebut, Fadilah bt Hashim, 19, berkata beliau begitu teruja apabila menjejakkan kaki buat pertama kali ke UPM kerana selama ini hanya mendengarnya melalui rakan-rakan dan keluarga.

“Setelah mendengar taklimat tentang UPM, semangat saya berkobar-kobar untuk terus belajar supaya dapat menyambung pengajian di universiti seterusnya berpeluang berkongsi ilmu dengan anak bangsa bagi memajukan anak bangsa sendiri.

“Saya harap agar rakan-rakan dapat terus belajar dengan bersungguh untuk mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan STPM nanti,” katanya yang merupakan Yang Di-Pertua Majis Perwakilan Pelajar Sekolah Menengah Tenggaruh A .

Mohd Khairul Anwar

Mohd Khairul Anwar b Mohd Salleh, 19 berkata banyak yang beliau perolehi dalam program itu terutamanya ketika sesi bersama pemimpin pelajar UPM yang banyak berkongsi pengalaman mereka di situ.

“Saya harap akan dapat belajar di UPM nanti kerana sudah jatuh cinta dengan suasana di sini. Pelajar-pelajar di sini juga peramah selain tahu UPM adalah antara universiti terbaik di Malaysia,” katanya.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: